Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Коледни портокалови топки сладки

Коледни портокалови топки сладки

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Коледни портокалови топки сладки
Снимка: Даниела Русева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
40
"Приказни портокалови сладки, които ухаят на Коледа"

Необходими Продукти

  • краве масло - 125 г /меко на стайна температура/
  • пудра захар - 125 г
  • яйца - 2 бр.
  • бадеми - 100 г /смлени белени/
  • портокали - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • пудра захар - за овалване
  • портокалова кора - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер маслото и захарта до побеляване. Добавете едно след друго яйцата и ванилията и доразбийте до гладко.

Прибавете настъргана кората и изцедения сок от портокала. Прибавете и филираните смлени бадеми.

Прибавете постепенно брашното и замесете средно меко тесто.

Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете за два часа в хладилник.

Разделете студеното тесто на две части, след което всяка част оформете на разтеглен на дълъг фитил с диаметър 3 см. Нарежете фитила през 2 см на равни части и от тях оформете топчета, колкото малък орех. Оваляйте топчетата в пудра захар и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Изпечете в сгорещена фурна сладките за 12-15 минути на 180 градуса или до леко порозовяване.

Настържете кората на един портокал на конци. Загрейте в джезве 50 мл вода с 2 с.л. захар и пуснете настърганите портокалови конци да се посварят за 5-6 мин.

След като топчетата поизстинат, върху всяко поставете по 2-3 тънки лентички от портокаловите корички, сварени в захарния сироп.

Като позасъхнат, поръсете коледните сладки с малко пудра захар, колкото малко да се заснежат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
513
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Портокаловите сладки са супер, страхотна добавка за коледа
08.11.2024 07:30
Анонимен
Анонимен
2,5кг не са ли много?
07.11.2024 19:24
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Няма ли набухвател в рецептата?
27.01.2024 08:25
Анонимен
Анонимен
Твърди са, нищо общо със снимката. Тестото няма набухвател, но са като курабии. Нито стоят кръгли след изпичане, идеални топчета бяха преди да ги сложа във фурната.
22.12.2022 07:54
2
Анонимен
Анонимен
Според мен, по-добре щеше да е ако имаше набухвател. Независимо от стриктното спазване на рецептата, резултатът нямаше нищо общо със снимката. Съжалявам.
07.04.2022 22:27
3
1
Анонимен
Анонимен
Syperrrrrr
16.01.2022 13:19
Анонимен
Анонимен
Под "смлени бадеми",бадеми ,смлени във вид на брашно ли се има предвид или смлени на парченца?
13.01.2022 11:49
1
Даниела Русева
Даниела Русева
Да, нямат набухвател. Просто се разбива много добре маслото със захарта да побелее. Надявам се да ви харесат! Благодаря!
05.12.2019 18:11
9
Антоанета Найденова
Антоанета Найденова
Хареса ми рецептата, но забелязах, че няма набухвател, така ли е?
04.12.2019 22:10
5