Начин на приготвяне
Разбийте с миксер маслото и захарта до побеляване. Добавете едно след друго яйцата и ванилията и доразбийте до гладко.
Прибавете настъргана кората и изцедения сок от портокала. Прибавете и филираните смлени бадеми.
Прибавете постепенно брашното и замесете средно меко тесто.
Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете за два часа в хладилник.
Разделете студеното тесто на две части, след което всяка част оформете на разтеглен на дълъг фитил с диаметър 3 см. Нарежете фитила през 2 см на равни части и от тях оформете топчета, колкото малък орех. Оваляйте топчетата в пудра захар и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Изпечете в сгорещена фурна сладките за 12-15 минути на 180 градуса или до леко порозовяване.
Настържете кората на един портокал на конци. Загрейте в джезве 50 мл вода с 2 с.л. захар и пуснете настърганите портокалови конци да се посварят за 5-6 мин.
След като топчетата поизстинат, върху всяко поставете по 2-3 тънки лентички от портокаловите корички, сварени в захарния сироп.
Като позасъхнат, поръсете коледните сладки с малко пудра захар, колкото малко да се заснежат.
Коментари