Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете яйцата, меда, содата, разтопеното масло, ванилията, канелата, кардамона /ако желаете/ и есенцията ром.
От всички продукти постепенно замесете меко, но нелепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно, но внимавайте да не сложете прекалено много брашно, защото тестото ще стане твърдо.
Готовото тесто завийте в прозрачно фолио и оставете в хладилник да почине около час.
След това извадете разделете на няколко топки. Разточете и изрежете желаните формички. В тава за печене поставете хартия за печене и подредете меденките.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 мин. Оставете да изстинат добре за една нощ и на следващия ден слепете меденките с конфитюр по ваш избор. Аз използвах от горски плодове. А ако желаете, може да си ги хапнете и така.
Уточнение: Слепените меденки са 30 броя, а неслепените съответно 60. Както и да решите да ги направите, със сигурност ще се харесат на семейството ви.