Начин на приготвяне
Затоплете млякото, добавете маята, 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно и оставете на топло, за да може маята да шупне. Разбийте леко двете яйца и захарта с тел.
Към тях прибавете двата вида есенция /ром и шоколад/, ванилиите, настърганата кора от 1 лимон и шупналата мая. Разбъркайте добре, за да се смесят всички продукти.
Постепенно започнете да прибавяте брашното. Бъркайте непрекъснато, докато се получи еднородна смес. Когато сместа се сгъсти и ви е трудно да бъркате с тел, започнете със силиконова или дървена шпатула. Замесете меко козуначено тесто.
Преместете в чист съд, завийте с прозрачно фолио, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло за около два часа. Когато тестото е готово, поставете на работния плот и разделете на три равни части.
С леко намазнени ръце оформете 3 фитила, поставете стафидите и оформете отново фитили и оплетете плитка. В подходящ съд сложете хартия за печене и внимателно поставете козунака. Оставете да втаса.
Намажете след това с жълтък /разбит с малко прясно мляко /, поръсете със захар и филиран бадем.
Печете в предварително загрята футна на 160 градуса, докато козунака получи приятен златист загар. Проверявайте готовността с клечка за зъби, пече се до суха клечка.
Да ви е сладко!