Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Чудна Содена Питка с яйце

Чудна Содена Питка с яйце

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Чудна Содена Питка с яйце
Снимка: Петя Конова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Содена питка с едно яйце и кисело мляко - вкусът на истинския домашен хляб, който може да присъства всеки ден на трапезата ви."

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр., малко
  • вода - около 1/2 ч.ч., хладка
  • оцет - 3 - 4 капки
  • брашно - 400 г
  • кисело мляко - 1/2 кафена чашка
  • сол - 1/4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • захар - 1/2 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се угасява содата с оцета. Прибавят се яйцето, млякото с бакпулвер и олиото. Изсипва се водата и пресято брашно.

Меси се меко тесто, ако лепне се слага още малко. Оформя се на топче и се оставя за малко. Взима се тавичка и се намаслява с олио.

Тестото се разстила внимателно с ръце, а отгоре се набожда с вилица. Пече се в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за около 35-40 минути.

После готовата содена питка се напръсква с малко вода и се увива в кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: