Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Красива Содена Питка с Яйце

Красива Содена Питка с Яйце

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Красива Содена Питка с Яйце
Снимка: Диана Андрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • оцет - 3 супени лъжици
  • олио - 4 супени лъжици
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • захар - 1 чаена лъжичка
  • сода - 1 чаена лъжичка
  • брашно - приблизително 1 кг
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава пресявам брашното със солта. Правя кладенче и слагам кисело мляко с угасената в него сода за хляб, 1 яйце и белтъка на второто (жълтъкът е за намазване), оцета, олиото, солта и захарта.

Замесваме меко тесто - ако има нужда добавяме още брашно. Не трябва да втасва, защото няма мая, пече се веднага след омесването!

Слагам в тавичка, намазвам с втория жълтък, смесен с малко олио. Слагам малки бучици масло по цялата питка.

Питката се слага в незагрята фурна и се пече на 180 градуса без вентилатор докато на боцкане с шиш няма лепкаво тесто.

Ако започне много да се запича покрийте я с фолио отгоре, за да не загори. Като се извади леко се напръсква с вода и се завива с кърпа и одеало за половин час.

Украсата на питката съм я правила с помощта на маково семе. Замесваме малко тесто от брашно и белтък, което разточваме на малък кръг.

Върху него с маково семе (с ножичка съм отрязала едно малко крайче от малко пликче с маково семе), леко рисувам образа на Богородица. По средата на печенето слагам върху питката украсата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Vannq88
Vannq88
Много е впечатляваща! Браво!
21.02.2018 17:40
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Диана, само тази ли е снимката, нямате ли в суров вид на питката без апликацията?
21.02.2018 13:59
2
Покажи всички подкоментари