Начин на приготвяне
В тава пресявам брашното със солта. Правя кладенче и слагам кисело мляко с угасената в него сода за хляб, 1 яйце и белтъка на второто (жълтъкът е за намазване), оцета, олиото, солта и захарта.
Замесваме меко тесто - ако има нужда добавяме още брашно. Не трябва да втасва, защото няма мая, пече се веднага след омесването!
Слагам в тавичка, намазвам с втория жълтък, смесен с малко олио. Слагам малки бучици масло по цялата питка.
Питката се слага в незагрята фурна и се пече на 180 градуса без вентилатор докато на боцкане с шиш няма лепкаво тесто.
Ако започне много да се запича покрийте я с фолио отгоре, за да не загори. Като се извади леко се напръсква с вода и се завива с кърпа и одеало за половин час.
Украсата на питката съм я правила с помощта на маково семе. Замесваме малко тесто от брашно и белтък, което разточваме на малък кръг.
Върху него с маково семе (с ножичка съм отрязала едно малко крайче от малко пликче с маково семе), леко рисувам образа на Богородица. По средата на печенето слагам върху питката украсата.
Коментари