Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Постна содена питка

Постна содена питка

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Постна содена питка1 / 2
09/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1 бр.
"Напук на пухкавите погачи с мая пригответе тази непретенциозна, но много вкусна постна содена питка!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мазнина - 1 с.л. олио или зехтин
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • ядки - 1 - 2 с.л. овесени или др. за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и добавете към него солта, захарта, олиото. Угасете содата и бакпулвера в малка купичка заедно с оцета.

Добавете ги към брашното с хладката вода и замесете средно твърдо тесто. Сложете го в леко намазнена тава, оформете с ръце, покрийте с кърпа и оставете да почине за 30 минути на топло.

След това направете по желание 2 разреза на кръст по повърхността с нож, намажете с олио и поръсете с овесени ядки по желание. Сложете да се пече в загряна на 180 градуса за около 30 минути.

Към края може да проверите готовността с клечка. Готовата постна содена питка се поръсва с водичка и добре се завива с кърпа за да се запари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
512
47
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стами
Стами
Днес я направих , но с пълнозърнесто брашно. Страхотна е!Ще препоръчам рецептата на приятелки.
06.03.2014 18:22
3
батко ти
батко ти
какво ще правиш пита или ще бъркаш цимент та е толкова важно за лъжицата... прави си питата както си знаеш и ако излезне вкусна помни кво си направил... пък като искаш бъркай цимент
08.04.2013 16:08
1
4
1
Покажи всички подкоментари
албена коларска
албена коларска
Хубава рецепта..обаче винаги съм се питала чаената лъжичка с връх ли трябва да бъде или изравнена?
05.04.2013 19:08
15
2