Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Печена пуйка (кокошка) с кестени и ябълки

Печена пуйка (кокошка) с кестени и ябълки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Печена пуйка (кокошка) с кестени и ябълки
Снимка: marcheva14
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"Поднасяме печена кокошка или пуйка с кестени и ябълки в центъра на празничната трапеза, защото нейното място е там"

Необходими Продукти

  • пуйка - около 3 кг (или по - голяма кокошка)
  • червен лук - 1 средно голяма глава
  • мащерка - 3 щипки
  • селъри - 1/2 стрък
  • бекон - 100 г
  • червени ябълки - 1 бр. голяма
  • чесън - 1 скилида
  • кестени - 2 шепи ( бурканче)
  • бульон - 1 бр. кубче зеленчуков
  • масло - 50 г + допълнително на 4 парчета /около 50 г/
  • коняк - 50 мл висококачествен
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - около 1 ч.л.
  • зехтин - за намазване на кокошката (пуйката)
  • портокали - 1 шайба
  • розмарин - 2 клончета
  • алуминиево фолио
  • Гарнитура
  • червени ябълки - 4 бр. големи
  • захар - 2 ч.л.
  • масло - 70 г
  • мед - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • клонка - розмарин
  • коняк - 70 млвисококачествен
  • портокалов сок - от 1
  • балсамов оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ползвала съм за дадената рецепта по-голяма кокошка около 2.5 кг

Избират се кестени малки по-големина, те са готови и се продават в бурканчета - направо за готвене.

Със запалена свещ се почиства кокошката, за да обгори и да се отстранят всякакви излишни пера.

Измива се под течаща вода и се подсушава отвсякъде с домакинска хартия.

Внимателно пръстите на едната ръка се промушват между кожата и месото на кокошката, така че да се отвори пространство около гръбната ѝ кост. С ръка се напълва това пространство с парчетата допълнително масло.

Оставя се настрана.

В тиган на умерена температура се поставя да се сгорещи зехтин, около 1 с.л., добавя се наситнен лук и се оставя леко да се карамелизира, добавя се и наситненото селъри. Поръсва се с мащерка и се оставя на умерен котлон за 1-2 мин.

Прибавя се бекон на кубчета и се оставя да се запече до хубаво зачервяване при периодично разбъркване.

Ябълката се почиства от семенната ѝ част, не се обелва, нарязва се на кубчета и се прибавя в тигана, разбърква се, докато леко покафенее, прибавя се фино нарязан на люспи чесън и се прибавят шепите кестени.

Разбърква се за около 2-3 мин и се посипва с нарязаното кубче зеленчуков бульон, отново се разбърква, за да се овкуси сместа, и се прибавя бучката масло. Оставя се на тигана при периодично разбъркване. Накрая се излива конякът, фламбира се и се оставя, докато загасне пламъкът. Сваля се от котлона. Сместа за пълнежа е готова.

Кокошката се посолява отвън със сол и черен пипер. Посипва се струйка зехтин и с ръце се разнася навсякъде.

Напълва се с плънката и се затваря с шайба на портокал. С домакинска връв се завързват бутчетата ѝ.

Цялата кокошка се поставя в голяма хартия за печене, завива се. Отгоре се завива и с алуминиево фолио. Поставя се решетка в тавата за печене, а отгоре се поставя напълнената кокошка.

Пече се на 170 -180 градуса за около 2 - 2 1/2 часа.

Изважда се от фурната, оставя се да се охлади. След това се отстранява фолиото и хартията за печене. В хартията за печене се е образувал сок от кокошката.

Внимателно се излива в тиган, прибавя се сок от 1 портокал, балсамикото, поръсва се с малко черен пипер, ако е необходимо, се посолява и със сол, и се оставя на котлон да заври. След това се сваля, прецежда се и се изсипва в сосиера. Сосът към печената кокошка е готов.

Гарнитура

Ябълките се почистват само от семенната им част, не се обелват. Нарязват се на дебели филии.

Поставят се в нагорещен тиган и при разбъркване или подхвърляне на тигана се оставят да се запечатат, да образуват леко кафеникави петна.

Добавя се захарта, разбърква се и се оставя да се карамелизира, излива се и медът. Посолява се със сол и черен пипер и се прибавя клонката розмарин. Разбърква се, като парчетата ябълки се обливат в течността. Прибавя се и маслото, оставя се да се разтопи и се излива конякът. Фламбира се.

Сервира се в подходящо плато, като по средата се поставя пълнената кокошка, а отстрани се прибавят ябълките.

Печената кокошка или пуйка с кестени и ябълки се допълва със сос по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: