Печена цяла пуйка на фурна

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
37191711
Печена цяла пуйка на фурна
Снимка: Кристина Бонева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
15
"Пъхаме цялата пуйка във фурната и не мислим за вечерята повече"

Необходими Продукти

  • пуйка - около 6 - 7 кг.
  • масло - 50 г
  • лимони - 1 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • За плънката
  • ориз - 1 ч.ч. бланширан дългозърнест
  • мариновани гъби - 500 г
  • лук - 2 глави
  • олио
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимонът и портокалът се нарязват на шайби и с тях се покрива цялата пуйка. Оставя се да престои така цяла вечер. На сутринта цитрусите се махат и пуйката се намазва с разтопеното масло, поръсва се със сол, черен и червен пипер.

По желание може да приготвите плънка: Запържва се лукът. Към него се добавят измитият ориз (аз използвам бланширан дългозърнест, защото не се слепва дори и при по-дълга термична обработка) и отцедените гъби. Слагат се подправките, доливат се 2 чаши вода и се оставя сместа да ври на слаб котлон до полуготовност на ориза (около 15-20 мин).

Когато плънката е готова се пълни пуйката, след което отворът се зашива или прихваща с безопасна игла. Доливат се 1-2 чаши вода.

Пуйката се пече с гърдите нагоре за около 2 часа на 170 градуса, като се завива с домакинско фолио. След като изтече това време, градусите се увеличават на 200 за още 2 часа - 2 часа и 30 минути.

Накрая се маха фолиото и се оставя за около половин час или докато пълнената пуйка придобие хрупкава коричка.

Забележка: Добре е, докато печете цялата пуйка на фурна, от време на време да поливате пуйката с отделените от нея сокове в тавата.

Времето за печене може да варира според фурната, която използвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: