Начин на приготвяне
Лимонът и портокалът се нарязват на шайби и с тях се покрива цялата пуйка. Оставя се да престои така цяла вечер. На сутринта цитрусите се махат и пуйката се намазва с разтопеното масло, поръсва се със сол, черен и червен пипер.
По желание може да приготвите плънка: Запържва се лукът. Към него се добавят измитият ориз (аз използвам бланширан дългозърнест, защото не се слепва дори и при по-дълга термична обработка) и отцедените гъби. Слагат се подправките, доливат се 2 чаши вода и се оставя сместа да ври на слаб котлон до полуготовност на ориза (около 15-20 мин).
Когато плънката е готова се пълни пуйката, след което отворът се зашива или прихваща с безопасна игла. Доливат се 1-2 чаши вода.
Пуйката се пече с гърдите нагоре за около 2 часа на 170 градуса, като се завива с домакинско фолио. След като изтече това време, градусите се увеличават на 200 за още 2 часа - 2 часа и 30 минути.
Накрая се маха фолиото и се оставя за около половин час или докато пълнената пуйка придобие хрупкава коричка.
Забележка: Добре е, докато печете цялата пуйка на фурна, от време на време да поливате пуйката с отделените от нея сокове в тавата.
Времето за печене може да варира според фурната, която използвате.