Начин на приготвяне
Сушените сливи и кайсии се нарязват на дребни парченца. Слагат се в купичка и към тях се добавят сушените боровинки. Разбъркват се добре за да се размесят относително равномерно плодовете.
Лешниците и орехите се начупват и изчистват от черупките. С помощта на чопър или кухненски робот се смилат на много ситно. Добавят се към сушените плодове. Разбъркват се за да се разнесат и смлените ядки.
Може по желание да се използват и други видове ядки или да се пропуснат изцяло.
Ябълките се измиват хубаво и с остър нож се отрязва кръгче с дебелина около 5мм от горната част на ябълката. В последствие това парче ябълка може да се използва за капаче.
С лъжичка се издълбават ябълките, като внимаваме да не пропуснем някое семенце. Със сместа от плодове и ядки напълваме ябълките и ги похлупваме с шайба ананас.
Подреждаме в тавичка. В нея наливаме 1 ч. ч. вода. Печем ябълките 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Поради липсата на подсладители рецептата е подходяща и за хора с висока кръвна захар.