Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Боб чорба за Бъдни вечер

Боб чорба за Бъдни вечер

Боб чорба за Бъдни вечер
Снимка: Илиана Първанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Боб чорба задължително трябва да има вкъщи на Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • боб - 3 ч.ч. едър домашен маслен боб
  • моркови - 3 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • зелени чушки - 2 бр.
  • лук - 1 главичка
  • хималайска фина сол - 3 ч.л.
  • шарлан - 3 с.л.
  • джоджен - 2 равни с.л, сушен
  • джоджен - 1 - 2 стръка пресен
  • чубрица - 3 щипки
  • червен пипер - 3 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • хлебна сода - 2 равни ч.л.
  • вода - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме измития боб вечерта, за да го готвим на другия ден. Вече набъбнал го измиваме отново и слагаме на котлона с вода малко над него. След като кипне го изцеждаме, изплакваме в гевгир и наливаме нова вода. Отново повтаряме процеса и след като сме го измили, сипваме количеството вода, необходимо за боб чорбата.

Докато заври нарязваме на полумесеци морковите, наситно лука и чушките. Добавяме ги заедно със шарлана и слагаме капака. След като се варят около 5 минути започваме да овкусяваме с подправките - първо содата, после червения пипер, джоджена, чубрицата, черния пипер и кимиона.

Всичко заедно варим докато боба се свари напълно. Към края добавяме хималайската сол. Боба е готов за сервиране!

Лесна и здравословна рецепта, с традиционен вкус, невероятно комбиниращ се със содената питка, лозовите сърмички и пълнените чушки на Бъдни вечер!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: