Начин на приготвяне
Много е важно листата, които берем, да са пресни и крехки, свежи и чисти - без никакви кафяви точки или петънца. Най-добре е да се приготвят на пролет - така ще има листа за вкусни сармички през цялата година!
Измиваме хубаво бурканите и ги подреждаме готови за процеса. Измиваме старателно всички приготвени за затваряне в буркани листа. Започваме да ги подреждаме - 10 листенца едно върху друго с лицевата страна нагоре (когато рулцата се завият, гладката страна да се пада отвътре).
Внимателно, без да ги късаме, навиваме на ролца и завързваме свободно с памучен конец.
Подреждаме в буркан 5-6 ролца - вертикално. За предпочитане са големите класически буркани, за да може листата да не се притискат под капачката, а да се залеят изцяло със солния разтвор.
В отделен съд / кана разтваряме точната пропорция вода и сол. Заливаме бавно по бурканите и затваряме стабилно капачките.
Съхраняваме на хладно, сухо и тъмно място. Преди приготвяне на сарми е желателно да се накиснат във вода 1-2 часа и да се сварят за 5-10 минутки, за да са още по-крехки.
Бърза, лесна и независима от електричеството рецепта, осигуряваща Ви листа за лозови сармички - любими на всички! Наситен автентичен вкус и мирис!
Чудно Вкусно!