Начин на приготвяне
В купа, в която ще замесваме тестото, наливаме леко затоплено прясно мляко (1 ч.ч.) и към него прибавяме яйце (1 бр.), мая прясна (1/4 кубче), бакпулвер (1 к.л.), сол (1 щипка), захар (2 с.л.) и разтопено охладено краве масло (1/2 к.ч.).
Слагаме и ванилия (1 бр.), разбъркваме и постепенно сипваме пресято брашно, да получим гладко, не лепнещо тесто. Намазваме тестото с олио и завиваме с полиетиленово фолио. Оставяме на стайна температура (на топло) за 30 минути.
Така тестото втасва и когато е готово, правим от него малки топчета като едри орехи.
Слагаме парче локум във всяко топче и подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Изпичаме локумките на 180 градуса предварително нагрята фурна до златисто.
Готовите локумки, преди да извадим от фурната, намазваме с четка с вода и оставяме за няколко секунди в горещата фурна да омекнат. Като са готови, слагаме върху скаричка да се охладят и поръсваме с цедка с пудра захар.