Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Гнезда»Празнични птичи гнезда с кашкавал и гъбен сос

Празнични птичи гнезда с кашкавал и гъбен сос

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Празнични птичи гнезда с кашкавал и гъбен сос4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Подходящи за всеки по-специален повод, лесни за приготвяне и много вкусни птичи гнезда с кашкавал"

Необходими Продукти

  • За гнездата
  • кайма - 500 г
  • хляб - 2 филии, предварително накиснати
  • лук - 1 глава, ситно нарязана или настъргана
  • чесън - 3 скилидки, ситно нарязани
  • яйца - 2 бр.
  • кетчуп - 1 с.л.( или доматено пюре)
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.(за намазване на тавата)
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • сол
  • За пълнежа
  • кисели краставички - 2 бр. нарязани на дребно
  • мариновани гъби - 50 г
  • маслини - 10 бр. без костилки, нарязани на дребно
  • по желание
  • моркови
  • грах
  • царевиц
  • кашкавал - 100 г ( или топени сирена), нарязан на плочки според броя на гнездата
  • черен пипер - 1 щипка
  • За гъбения сос
  • мариновани гъби - 100 г
  • брашно - 1 с.л.
  • бяло вино - 200 мл ( или толкова вода и 1с.л. лимонов сок)
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата, накиснатият предварително хляб, настърганият лук, наситнения чесън, двете яйца, кетчупа, кисело мляко и подправките измесваме добре.

Приготвяме кюфтетата с големина малко по-големи от яйце. В средата им се прави гнездо (вдлъбнатина).

Слагаме ги в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло и печем 20-25 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Изваждаме и в гнездата поставяме по една чаена лъжичка от пълнежа (или повече).

Разтваряме брашното във виното, добавяме гъбите, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и изливаме при гнездата.

Слагаме ги отново във фурната да се запекат за още няколко минути, до сгъстяването на соса.

Изваждаме и върху всяко гнездо слагаме плочка кашкавал и поръсваме с черен пипер. Връщаме във фурната до запичането на кашкавала.

Поднасят се топли, гарнирани с гъбения сос! Добър апетит в празничния ден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: