Сиропирани птичи гнезда

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k4k6
Сиропирани птичи гнезда
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 3
25/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
22
"Сочни, орехови...няма как да им устоите"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г при стайна температура
  • олио - 1/2 в.ч.
  • кисело мляко - 1/2 в.ч.
  • грис - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • брашно - 4 - 4.5 в.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • орехи - 100 г смлени
  • За сиропа
  • захар - 3 в.ч.
  • вода - 3.5 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сиропът. В тенджера се слага водата и захарта и се сварява за около 20 минути. Сваля се от котлона и се оставя да изстине напълно.

В купа да месене се слага масло, олио, кисело мляко, грисa и сол. Разбъркват се с миксер. После се добавя бакпулверът и брашното. Омесва се меко и незалепващо тесто.

Белтъкът се отделя от жълтъка. Жълтъкът ще се използва на намазване на гнездата, а белтъкът - за тяхното залепване.

Тестото се разточва на тънка кора около 0.5 см. После с помощта на чаша се разрязва на кръгове. Половината от кръговете се режат с капачка от бутилка по средата - да станат като поничка.

В леко намазнена тава се нареждат пълните кръгове. Кръговете във вид на поничка се потапят в отделения белтък и се слага върху пълния кръг тесто.

Всяко гнездо се намазва с разбит жълтък отгоре. Пекат се във загрята фурна на 175 градуса за 25 минути. Готовите гнезда се заливат със студения сироп, докато са още горещи.

Оставят се да попият сиропа (моите попиха напълно за 2-3 часа) и след това се пълнят със смлени орехи по средата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: