Начин на приготвяне
Първо се приготвя сиропът. В тенджера се слага водата и захарта и се сварява за около 20 минути. Сваля се от котлона и се оставя да изстине напълно.
В купа да месене се слага масло, олио, кисело мляко, грисa и сол. Разбъркват се с миксер. После се добавя бакпулверът и брашното. Омесва се меко и незалепващо тесто.
Белтъкът се отделя от жълтъка. Жълтъкът ще се използва на намазване на гнездата, а белтъкът - за тяхното залепване.
Тестото се разточва на тънка кора около 0.5 см. После с помощта на чаша се разрязва на кръгове. Половината от кръговете се режат с капачка от бутилка по средата - да станат като поничка.
В леко намазнена тава се нареждат пълните кръгове. Кръговете във вид на поничка се потапят в отделения белтък и се слага върху пълния кръг тесто.
Всяко гнездо се намазва с разбит жълтък отгоре. Пекат се във загрята фурна на 175 градуса за 25 минути. Готовите гнезда се заливат със студения сироп, докато са още горещи.
Оставят се да попият сиропа (моите попиха напълно за 2-3 часа) и след това се пълнят със смлени орехи по средата.