Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско с кисело зеле и праз на фурна

Свинско с кисело зеле и праз на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свинско с кисело зеле и праз на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
155 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6
"Минутки за класика в кухнята - Свинско с кисело зеле и праз на фурна"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 кг
  • праз - 2 стръка
  • пресен лук - 1 стрък
  • дафинов лист - 2 бр.
  • свински джолани - 2 бр., около 800 г
  • ориз - 200 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • куркума - 1 щипка
  • олио - 100 мл.
  • бахар - 2 - 3 зрънца
  • черен пипер - 10 зрънца
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските джолани се цепват напречно на отделни по-малки парчета с кост. Може да помолите да свършат това вместо вас в месарницата.

Месото с единия дафинов лист и зрънцата бахар и черен пипер се поставят в леко подсолена вода и се слагат на умерен огън докато свинското започне да се отделя с лекота от кокала. (около 2 часа).

Лукът и празът се нарязват и запържват до омекване в олиото. Сипва се киселото зеле - накълцано, и червения пипер, куркумата, другият дафинов лист и малко сол. След една-две минутно разбъркване се добавя оризът, предварително накиснат в студена вода и добре измит.

Запържва се за кратко и се налива 200 мл зелев сок. Готви се докато се редуцира почти напълно и всичко се изсипва в тавичка.

Към зелето и ориза се налива бульон от варенето на джоланите - на 1 обемна част ориз-2.5 части течност. Може и малко повече, ако обичате зрънцата по-меки и пухкави. Зависи и от марката и вида, който използвате.

Подредете в тавичката и парчетата свинско месо и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна докато се абсорбира всичката течност и ястието остане на мазнина.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: