Начин на приготвяне
Яйцата, захарта и медът се разбиват в купа с бъркалка. Добавя се размекнатото масло и се слага на водна баня, бърка се 10 минути и се отстранява от котлона.
След това в друга купа се пресява брашното и содата, медената смес се сипва. Разбърква се и се омесва гладко тесто.
После се разделя на 5 части и се прибират покрити за 30 минути. След това се разточва всяка на хартия за печене, но диаметърът да е по-голям от тортена форма, пробождат се с вилица.
Пекат се на 250 градуса за около 3 минути или до златисто. Веднага след изпичането се изрязват с подходяща кръгла форма, за да са еднакви.
Сглобяването - в поднос се слага блат и крем от разбърканата (без миксер) сметана, настъргана кора от лимон и пудрата захар, поръсва се с боровинки на всеки ред и т.н.
Намазва се тортата навсякъде с крема и се панира със смлените орехи.
Прибирате сметановата торта в хладилник за 24 часа, добре покрита.