Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Домашна торта по стара рецепта

Домашна торта по стара рецепта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Домашна торта по стара рецепта
Снимка: Мария Симова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Отваряме старите тефтери и там какво да видим - рецепта за най-вкусната торта, която веднага споделяме с вас"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 500 г
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 3 ч.ч. пресято
  • какао - 1.5 с.л.
  • за крема
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 литър
  • брашно - 4 с.л.
  • масло - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, добавете шупналото кисело мляко със содата във него и разбъркайте. Прибавете ванилиите и пресятото брашно, разбъркайте до еднородна смес.

Разделете сместа в три еднакви по големина купички, в едната от тях добавете какаото и разбъркайте.

В тавичка, постлана с хартия за печене и намазана с малко мазнина, изпечете 3-те блата, един по един, в предварително загрята на 180 градуса фурна. Извадете изпечените блатове и ги поставете върху решетка да се охлаждат.

През това време си пригответе яйчения крем, смесете млякото и захарта в метален съд и го поставете на бавен огън да заври. Отделно разбийте яйцата, добавете малка част от млякото и брашното, разбъркайте до еднородна гладка смес.

Прибавете сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане към млякото и бъркайте докато се сгъсти. Свалете крема от огъня и добавете маслото, разбъркайте докато се разтопи напълно и усвои от крема.

Сглобете тортата, като редувате: жълт блат – крем, кафяв блат – крем, жълт блат – крем, намажете тортата отстрани с крем и украсете с малко смлени орехи и парче настърган шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка: