Начин на приготвяне
Разделете белтъците от жълтъците.
Пресейте брашното два пъти.
В голяма купа разбийте белтъците със захар до сняг, а в друг съд разбийте жълтъците с останалата захар.
Добавете 1/3 от белтъците към жълтъците и с помощта на силиконова шпатула ги смесете внимателно, като разбъркате отдолу нагоре.
Сипете 1/3 от брашното вътре и отново разбъркайте по същия начин.
Изсипете и останалите белтъци и брашно и бъркайте до получаване на въздушна смес.
Изсипете я в предварително намазнена и набрашнена кръгла форма за печене и я печете за около 40 минути на 170 °C.
Извадете пандишпановия блат и го оставете настрана да изстива.
През това време пригответе крема - сипете половината от млякото в тенджера, добавете захарта и ванилията и ги сложете да заврат заедно на средна степен.
Смесете жълтъците с другата половина от млякото и я разбъркайте с брашната.
Добавете сместа постепенно на тънка струя към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
Махнете домашния крем от котлона и сложете в него маслото.
Намажете дъното на една форма за торта с този крем.
Разрежете блата на 3 пласта. Сложете върху крема единия блат, намажете го отгоре обилно с крем, поръсете го с орехи и продължете сглобяването на тортата в същия ред до изчерпване на количеството продукти.
Намажете ореховата торта изцяло с крема, поръсете я обилно със смлени орехи и я сложете за 12 часа в хладилник.
Насладете се на тази вкусна домашна орехова торта по стара рецепта.
Да ви е сладко!