Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Новогодишна сметанова торта Купол

Новогодишна сметанова торта Купол

Новогодишна сметанова торта Купол
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Не може да се яде само баница на Нова година, трябва и нещо сладичко и се сещаме за перфектното предложение - сметанова торта Купол"

Необходими Продукти

  • бишкоти - 24 бр. савоярди
  • заквасена сметана - 800 г
  • сладкарска сметана - 600 мл
  • желатин - 3 бр.
  • замразени плодове - 200 г/малини, вишни, черници /
  • портокали - 1 бр.
  • захар - 6 с.л.
  • шоколад - 100 г
  • масло - 30 г
  • инстантно кафе - 1 ч.ч. хладко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте сладкарската сметана на гъст крем с помощта на миксер. Прибавете и заквасената сметана.

Разтворете двете пакетчета желатин в студена вода и след като набъбне го загрейте до пълното му разтваряне. Прибавете желатина към сметаната и разбъркайте отново с миксера до хомогенизиране на крема.

Облепете стените на дълбока купа с найлоново фолио. Потопете бишкотите една по една в хладкото кафе и ги наредете по стените на купата, като покриете и дъното. Изсипете част от крема, поръсете със замразени плодове, отново крем, поръсете с парченца портокал, отново сложете крем и замразени плодове. Отделете част от сметановия крем и добавете 2 ч.л. нес кафе на гранули. Разбъркайте и изсипете върху плодовете.

Притиснете и покрийте с останалите бишкоти, предварително потопени в кафе. Оставете купата на хладно за около 3 час, след което с помощта на чиния, внимателно обърнете купола, отстранете купата и фолиото. С остатъка от крема намажете тортата от всички страни.

Разтопете шоколада на водна баня, заедно с маслото и полейте тортата.

Сварете 10-12 бр. вишни в захарен сироп, приготвен от 5 с.л. захар и 1 ч.ч. вода. Отстранете вишните и ги отцедете върху домакинска хартия.

Прецедете сока и го смесете с останалото пакетче желатин, разтворено по указания на пакета начин. Щом сместа започне да се желира, полейте тортата.

Нарежете портокаловите корички на тънки ивички и ги сварете докато омекнат, като смените водата два пъти.

Отцедете коричките, подсушете ги и ги овъргаляйте в кристална захар. По същият начин направете и с вишните.

Поръсете сметановата торта със захаросани портокалови корички и захаросани вишни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: