Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Охлювчета»Празнични Сиропирани охлювчета за Нова Година

Празнични Сиропирани охлювчета за Нова Година

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Празнични Сиропирани охлювчета за Нова Година
Снимка: Мария Симова
2 / 5
01/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
30

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 к.ч.
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - около 350 - 400 г
  • орехи - 1 ч.ч. смлени за поръсване
  • масло - 80 г за намазване
  • сироп
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 2 прахчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и в него прибавете захарта и натрошената прясна мая, разбъркайте да се разтворят и оставете да шупне (надигне). Сипете шупналата мая в голяма купа, и добавете останалите продукти за тестото, замесете меко тесто и оставете да втаса около 30 минути, покрито.

Разточете тестото на правоъгълна и тънка кора, намажете я с разтопеното и охладено масло и поръсете със смлените орехи равномерно.

Навийте кората на руло и го нарежете на филийки с дебелина 15 мм, подредете филийките хоризонтално в намаслена тава, на разстояние едно от друго.

Оставете приготвените охлювчета да втасат за около 30 минути и ги поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златист цвят за около 30 минути.

Изстиналите охлювчета залейте с горещия захарен сироп, който варите 10 минути след завиране.

Добре е да престоят така за около 3 часа, преди сервиране. Чудесен празничен сладкиш за Нова година или за други специални поводи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: