Новогодишна дърпана баница със сирене и късмети от дрян

Яница НиколоваЯница НиколоваИноватор4714001904
01/01/2019
Приготвяне150 мин.
Готвене30 мин.
Общо180 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо557
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата22
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • Тесто
  • вода - 1 водна чаша, хладка
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - около 500 г, за меко тесто
  • Плънка
  • сирене - около 200 - 250 г
  • яйца - 3 бр., големи
  • Още
  • свинска мас - 100 г
  • олио - 100 г
  • дрян - за късметите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто, за да се отпусне. В купа се сипва водата, прибавя се солта, захарта и олиото. Добавя се брашно и се меси меко и нелепнещо тесто. Слага се в леко намазнена купа и се покрива със стреч фолио.

Оставя се за 1 час, после се дели на 3 части и се поставят в съд с разтопената мас и олио. Оставя се отново около 1-2 часа. После всяка част се раздърпва на покривка, краищата се махат.

Поръсва се равномерно с плънка от натрошено сирене и разбити яйца, от мазнината, слагат се късметите. За късметите на листче се наричат една пъпка за здраве, две, три и т.н., в алуминиевото фолио нарязано на парчета се увиват дряновите пъпки.

С помощта на покривката се навива и се нарежда в тава от края към средата. Полива се баницата с мазнина. Пече се в предварително загрята фурна на 240 градуса, до златисто, после мазнината се отцежда. Поднася се на Нова година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар