Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Дърпана баница със спанак и сирене

Дърпана баница със спанак и сирене

Дърпана баница със спанак и сирене
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Запознайте се с изкуството на дърпаната баница и с чудесния вкус, когато е приготвена със спанак и сирене"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • сол - щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 500 - 600 г или до меко тесто
  • олио - 1 с.л.
  • за плънаката
  • спанак - 400 г
  • праз - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • яйца - 2 или 3 бр.
  • още
  • свинска мас - 2 с.л. с връх
  • сирене - 300 г
  • олио - 2 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от водата, солта, оцета, брашното и олиото. Разделете на 4-5 питки.

Поставете ги в намазнена тавичка и завийте с памучна кърпа.

Загрейте тиган с 2 с.л олио и запържете праза, нарязан на колелца или полумесеци.

Добавете спанака, предварително измит и наряза.

Изчакайте да омекне и сложете солта и черния пипер.

Махнете от котлона и счупете яйцата. Разбъркайте и заделете.

Вземете една топка от готовото тесто и раздърпайте като мекица, като се стараете да изтънявате средата. Поставете на масата, предварително застлана с памучно платно. Дърпайте краищата до прозрачен, голям лист.

Поръсете със сместа от мас и олио, а след това и спанака.

Натрошете сиренето и завийте на руло.

Подредете в намазнена тавичка на охлюв.

Постъпете по същия начин и с останалите топки.

Готовата дърпана баница полейте с останалата мазнина и печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Да ви е вкусно с тази дърпана баница със спанак и сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: