Еклери с лимонов крем

02/01/2019
"Казват, че човек най-много съжалява за еклерите, които не е опитал, защото е бил на диета, затова не правете тази грешка, а още днес пригответе еклери с лимонов крем "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции30
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 397
  • Преглеждания за месеца182
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 120 г
  • вода - 120 мл
  • краве масло - 100 г
  • брашно - 150 г
  • захар - 2 ч.л
  • сол - щипка
  • за пълнежа
  • сметана - 100 мл
  • за лимоновия крем
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 50 г
  • царевично нишесте - 25 г
  • краве масло - бучка
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимони - кората от 1
  • за заливката
  • лимонов сок - 75 мл пресен
  • захар - 75 г
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола сложете водата, прясното мляко, кравето масло, солта и захарта. Изчакайте да заври. Дръпнете и сложете брашното. Бъркайте с дървена лъжица, докато получите гладко тесто. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да бъркате до пълното им усвояване. Много важно е да не ги слагате на веднъж!

Прехвърлете готовата смес в шприц. Застелете тавичката на фурната с хартия за печене и шприцовайте еклерите на разстояние. Загрейте фурната на 200 градуса и печете 10 минути, а след това намалете на 180 и изчакайте още 10 минути.

Извадете еклерите и оставете да изстинат напълно.

Направете крема за еклери. Сложете в касерола половината мляко и захарта на котлона. Изчакайте да загрее и разтопи захарта.

В друга купа сложете жълтъците, останалото мляко и царевичното нишесте. Разбъркайте с кухненска тел, като внимавате да няма бучки. Налейте на тънка струйка топлото мляко при жълтъците, като не спирате да бъркате.

Сложете една ванилия и кората на лимона. Върнете на котлона и изчакайте да се сгъсти. Добавете бучката масло.

Прехвърлете крема в купа, завийте в стреч фолио, като фолиото допира повърхността, на крема и оставете да изстине.

Разбийте сметаната с миксер. Смесете я с помощта на силиконова шпатула с лимоновия крем. Разбъркайте внимателно. Прехвърлете в шприц.

Разрежете еклерите през средата и ги напълнете с готовия крем.

В малка касеролка сложете сока от лимон, захарта и кората от лимон.

Варете пет минути или докато се сгъсти.

Подредете еклерите в чиния, а отгоре ги поръсете с лимоновата редукция.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар