Начин на приготвяне
За тестото разбийте яйцето и отделете малка част от него за намазване.
Затоплете млякото и разтворете захарта и маята в него, добавете яйцето и олиото, разбъркайте.
Отделно смесете пресятото брашно със солта, в казанчето на хлебопекарна сипете първо течните съставки, после сухите.
Включете на програма месене и втасване, трябва да получите меко тесто, ако е нужно, добавете малко брашно. Разбира се, че това тесто може да се замеси и на ръка, но го завийте и оставете да втаса за час и половина, за да удвои почти утрои обема си.
През това време си пригответе крема, като смесите захарта и млякото в метален съд. Разбийте яйцето и го добавете към тях заедно с брашното, разбъркайте до гладка смес и поставете на умерен огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Накрая добавете ванилията и маслото да се разтвори напълно до еднородна смес, покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.
След около 2 часа тестото е готово, разделете го на 10 еднакви парчета оформени на топчета. Всяко топче разточете с точилка на елипсовидна кора с дължина около 20 см. Намажете ги с крем, като гледате да остане около 4 ч.л. от него за украса. Навийте кората откъм дългата страна на руло.
Поставете рулата едно до друго на един ред в застлана с хартия за печене тава с размери 20-30 см, намажете ги с заделеното яйце, смесено с малко олио. Оставете кифличките на топло за 30 минути да втасат, поставете останалия крем в шприц и направете черти от него върху кифлите.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 25-30 минути до златист цвят.
Леко охладете и сервирайте!