Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Домашни кифлички с яйчен крем

Домашни кифлички с яйчен крем

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Домашни кифлички с яйчен крем2 / 2
02/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Запретвайте ръкави, че тези домашни кифлички с яйчен крем няма да се приготвят сами"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. (отделете малко за намазване)
  • захар - 2 с.л.
  • суха мая - 5 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • брашно - 300 г
  • яйчен крем
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 80 г
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото разбийте яйцето и отделете малка част от него за намазване.

Затоплете млякото и разтворете захарта и маята в него, добавете яйцето и олиото, разбъркайте.

Отделно смесете пресятото брашно със солта, в казанчето на хлебопекарна сипете първо течните съставки, после сухите.

Включете на програма месене и втасване, трябва да получите меко тесто, ако е нужно, добавете малко брашно. Разбира се, че това тесто може да се замеси и на ръка, но го завийте и оставете да втаса за час и половина, за да удвои почти утрои обема си.

През това време си пригответе крема, като смесите захарта и млякото в метален съд. Разбийте яйцето и го добавете към тях заедно с брашното, разбъркайте до гладка смес и поставете на умерен огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Накрая добавете ванилията и маслото да се разтвори напълно до еднородна смес, покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.

След около 2 часа тестото е готово, разделете го на 10 еднакви парчета оформени на топчета. Всяко топче разточете с точилка на елипсовидна кора с дължина около 20 см. Намажете ги с крем, като гледате да остане около 4 ч.л. от него за украса. Навийте кората откъм дългата страна на руло.

Поставете рулата едно до друго на един ред в застлана с хартия за печене тава с размери 20-30 см, намажете ги с заделеното яйце, смесено с малко олио. Оставете кифличките на топло за 30 минути да втасат, поставете останалия крем в шприц и направете черти от него върху кифлите.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 25-30 минути до златист цвят.

Леко охладете и сервирайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: