Сварено жито със сушени плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79623910901
03/01/2019
"Да си припомним един от позабравените, но много вкусни и полезни десерти - сварено жито със сушени плодове "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 164
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • жито - 300 г
  • вода - 1.200 л
  • щипка сол
  • стафиди - 50 г
  • червени боровинки - 100 г
  • канела - 1 пръчица + 1 к.л. на прах
  • лимони - 1 бр., кората от плода
  • орехи - 100 г
  • сироп от агаве - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме пшеницата със студена вода. Оставяме я за едно денонощие.

Отливаме я и го изплакваме добре.

Доливаме отново студена вода и го слагаме да се вари на слаб котлон.

Щом водата кипне, добавяме пръчицата канела, щипка сол, настъргваме лимонената кора и намаляваме огъня.

В 200 мл накисваме сушените плодове. Ореховите ядки са стояли във вода за едно денонощие.

Изплакваме, подсушаваме и блендираме на по-едри парченца.

След като житото се свари хубаво, добавяме плодовете и ореховите ядки.

Разбъркваме добре и подслаждаме със сиропа от агаве на вкус.

Остатъчната сладост от стафидите се компенсира с леко киселият привкус на боровинките.

Съвет: Много нектари от агаве обаче съдържат 70-80% фруктоза. Агавето освен това е силно преработена по начин, сходен с този, по който превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп. Така че, ако се спрете на този подслатител – по-умерено с него!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар