Пухкави кифлички от царевично брашно

04/01/2019
Росица Петрова
отРосица ПетроваГотвач164691082
"Как се казват кифлички, които направо се топят в устата - пухкави правилно ли е "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции24
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо352
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно царевично - 1 1/2 ч.ч.
  • брашно - 4 ч.ч. бяло
  • мая - 20 г (свежа) 1/2 кубче
  • прясно мляко - 150 мл (топло)
  • вода - 100 мл ( хладка)
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л. (равна)
  • масло - 60 г (разтопено)
  • олио - 3 с.л.
  • за намазване
  • масло - 30 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете захарта, меда и маята в леко затоплена 100 мл вода. Покрийте съда и оставете маята да се активира за 10-15 минути.

Пресейте двата вида брашна, разбъркайте ги и направете кладенче. По ръба поръсете солта. Разтопете маслото и прибавете към него олиото.

Прибавете към брашното активираната вече мая, мазнината, 1 яйце и жълтъка на другото (белтъка заделете за намазване на кифличките) и затопленото прясно мляко.

Замесете меко, нелепнещо тесто за кифлички. Ако е необходимо, добавете още малко брашно за доомесване. Поставете тестото в купа и я покрийте с кърпа или фолио за около час, докато удвои обема си.

Разделете тестото на четири части. Всяка разточете на кръг с диаметър около 25 см, който разрежете на 6 триъгълника. Намажете ги с разтопено масло и навийте кифлички. По желание може да сложите и плънка. Аз направих половината с кренвирши, топено сирене и кашкавал, а останалите само навих.

Покрийте две тави с хартия за печене или ги намажете с малко олио. Наредете кифличките и ги оставете отново да втасват за 20-30 минути. След това ги намажете с отделения белтък и поръсете със семена по избор.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Добър апетит!

Бележка: 1 ч.ч. = 200 млподобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар