Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Правоъгълна тава, добре намаслена, или покрита с хартия за печене.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер на висока скорост за около 5-7 мин или до плътно побеляване. На струйка се прибавя олиото при разбиване на слаба степен за около 2-3 мин. Прибавя се половината от киселото мляко, разбива се отново за 1 мин, а другата част от млякото се разбърква с бакпулвера и след като шупне, се прибавя към смета.
Отново се разбива на ниска степен на миксера, за да не изхвърчи сместа от купата. Накрая се прибавят и 2 с.л. картофено/царевично нишесте, ваниловата захар, разбърква се с шпатула в една посока.
Олиото и газираната вода се смесват с купа. Сиренето се натрошава.
Намаслява се добре с олио правоъгълна тава за печене.
Поставя се една кора и с помощта на четка леко се намазва с газираната вода с олиото. Покрива се с втора кора, следва отново намасляване, с лъжица се сипва от яйчената смес, а отгоре се поръсва с натрошено сирене.
Следват другите кори по същият начин, същата плънка, докато привършат съставките и корите за баница. Отгоре се намазва само с олио. Леко се нарязва с нож.
Сладката баница се пече се на 200 градуса за около 30-35 мин.
Готовата баница със сирене се изважда, не се покрива с кърпа или каквото и да е и не се обръща върху купички. Така се оставя, докато поизстине, основно се разрязва на правоъгълни парчета и се напудря с пудра захар.