Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Дунавски вълни - сладкиш мечта

Дунавски вълни - сладкиш мечта

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Дунавски вълни - сладкиш мечта
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Може и да не сте ходили да видите Дунав, но трябва да опитате този сладкиш Дунавски вълни - истински сладкиш мечта"

Необходими Продукти

  • череши - 400 г /вишни/ може и замразени
  • захар - 200 г
  • масло - 250 г на стайна температура
  • ванилия - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 5 бр.
  • бакпулвер - 1пакетче
  • брашно - 350 г
  • какао - 3 с.л.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • За крема
  • масло - 200 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • пудинг ванилия - 1 пакетче на Йоткер (за варене)
  • захар - 50 г
  • За глазура
  • шоколад - 200 г натурален
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете черешите, измийте ги, махнете дръжките им и с помощта на безопасна игла махнете внимателно костилките. Ако имате уред за отстраняване на костилките, ползвайте него, аз имам, но не ми е удобен, а и по бързо става с безопасна игла.

Маслото и яйцата трябва да са на стайна температура. Поставете маслото в купа заедно със захарта и щипка сол. Разбъркайте с миксера до получаване на гъст маслен крем. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, докато се усвоят в сместа.

Брашното и бакпулвера пресейте и при непрекъснато бъркане на части го добавете с 2 с.л. от прясното мляко до получаване на гъста и тежка смес.

Разделете сместа на две равни части. В едната част сложете какаото и 2 с.л. прясно мляко и разбъркайте до получаване на гъста какаова смес.

Намажете тавичка с малко олио, ползвах кръгла с диаметър 28 см, вие може да ползвате и правоъгълна, аз съм фен на кръглото и честно казано правоъгълните тавички са ми дефицит.

Сипете в тавата първо бялата смес, разпределете я равномерно, отгоре сипете какаовата, като с помощта на шпатула или лъжица я разпределете равномерно върху бялата. Най-отгоре наредете черешите, без да ги притискате, по време на печене те си потъват в тестото.

Сложете сладкиша във фурна на 170 градуса и печете за 25-30 мин до суха клечка. Извадете и оставете сладкиша да се охлади.

Направете крема, като за целта отделите 100 мл от прясното мляко, а останалото заедно със захарта сложете в тенджерка на котлона да заври. В купа сложете отделените 100 мл мляко и сипете пудинга, разбъркайте до хомогенна смес без бучки.

Щом млякото кипне, намалете котлона и внимателно на тънка струя започнете да сипвате от разтворения пудинг, като непрекъснато бъркате до получаване на гъст ванилов крем. Махнете от котлона и го прехвърлете в купа, като го покриете със стреч фолио и оставете да се охлади.

Накрая разбийте маслото и с лъжица добавяйте от охладения крем до получаване на пухкава кремава смес.

Разпределете получения крем върху сладкиша, загладете равномерно и оставете за няколко часа на хладно.

За глазурата разтопете на водна баня шоколада и добавете малко масло. Разбъркайте и и оставете леко да се охлади. Разтопения шоколад излейте върху сладкиша, размажете го по цялата му повърхност и с помощта на сладкарско гребенче (аз ползвах вилица) направете леки вълнообразни черти, които наподобяват вълни. Оставете шоколада да стегне (аз не го дочаках) и разрежете на парчета.

Бележки: Този страхотен сладкиш съм го срещала в много варианти, общо взето основата се приготвя с едни и същи продукти, формата стандартно му е правоъгълна, а плодовете са пресни вишни, череши, такива от компот, замразени, та дори и с ябълки. Рецептите наистина са много, лично аз изгледах и клипчета в Youtube и накрая се вдъхнових от блога: Ухае на... Петя Аргирова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: