Начин на приготвяне
Почистете черешите, измийте ги, махнете дръжките им и с помощта на безопасна игла махнете внимателно костилките. Ако имате уред за отстраняване на костилките, ползвайте него, аз имам, но не ми е удобен, а и по бързо става с безопасна игла.
Маслото и яйцата трябва да са на стайна температура. Поставете маслото в купа заедно със захарта и щипка сол. Разбъркайте с миксера до получаване на гъст маслен крем. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, докато се усвоят в сместа.
Брашното и бакпулвера пресейте и при непрекъснато бъркане на части го добавете с 2 с.л. от прясното мляко до получаване на гъста и тежка смес.
Разделете сместа на две равни части. В едната част сложете какаото и 2 с.л. прясно мляко и разбъркайте до получаване на гъста какаова смес.
Намажете тавичка с малко олио, ползвах кръгла с диаметър 28 см, вие може да ползвате и правоъгълна, аз съм фен на кръглото и честно казано правоъгълните тавички са ми дефицит.
Сипете в тавата първо бялата смес, разпределете я равномерно, отгоре сипете какаовата, като с помощта на шпатула или лъжица я разпределете равномерно върху бялата. Най-отгоре наредете черешите, без да ги притискате, по време на печене те си потъват в тестото.
Сложете сладкиша във фурна на 170 градуса и печете за 25-30 мин до суха клечка. Извадете и оставете сладкиша да се охлади.
Направете крема, като за целта отделите 100 мл от прясното мляко, а останалото заедно със захарта сложете в тенджерка на котлона да заври. В купа сложете отделените 100 мл мляко и сипете пудинга, разбъркайте до хомогенна смес без бучки.
Щом млякото кипне, намалете котлона и внимателно на тънка струя започнете да сипвате от разтворения пудинг, като непрекъснато бъркате до получаване на гъст ванилов крем. Махнете от котлона и го прехвърлете в купа, като го покриете със стреч фолио и оставете да се охлади.
Накрая разбийте маслото и с лъжица добавяйте от охладения крем до получаване на пухкава кремава смес.
Разпределете получения крем върху сладкиша, загладете равномерно и оставете за няколко часа на хладно.
За глазурата разтопете на водна баня шоколада и добавете малко масло. Разбъркайте и и оставете леко да се охлади. Разтопения шоколад излейте върху сладкиша, размажете го по цялата му повърхност и с помощта на сладкарско гребенче (аз ползвах вилица) направете леки вълнообразни черти, които наподобяват вълни. Оставете шоколада да стегне (аз не го дочаках) и разрежете на парчета.
Бележки: Този страхотен сладкиш съм го срещала в много варианти, общо взето основата се приготвя с едни и същи продукти, формата стандартно му е правоъгълна, а плодовете са пресни вишни, череши, такива от компот, замразени, та дори и с ябълки. Рецептите наистина са много, лично аз изгледах и клипчета в Youtube и накрая се вдъхнових от блога: Ухае на... Петя Аргирова.