Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинска рибица на скара в грейви сос

Свинска рибица на скара в грейви сос

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Свинска рибица на скара в грейви сос
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
1
"Всяка хапка от това сочно свинско носи наслада на сетивата, за каквато не сте и мечтали"

Необходими Продукти

  • свинска рибица - 400 г цяла
  • пипер меланж - 1 к.л. прясно млян (черен, розов, зелен и бял)
  • пушена сол - щипка
  • сос грейви - 1 с.л. (полуфабрикат)
  • вода - 150 - 200 мл
  • краве масло - 30 г
  • бяло вино - 30 г
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинската рибица се обезципява внимателно с остър нож. Насолява се с подправките - прясно млян пипер меланж и пушена сол. Ако не разполагате с меланжиран пипер, спокойно ползвайте черен пипер - ще се получи.

С ножа се правят 4-5 напречни леки нареза от горната и долната страна. Намазва се месото с мазнина (олио) и се пече от всички страни на предварително загрята скара до полуготовност.

В дълбок тиган се разтопява кравето масло и в него леко се запържва скилидката чесън - колкото да ароматизира мазнината. Прибавя се малко бяло вино и се оставя за заври. Грейви сосът, който е прахообразен, се разтваря в чаша студена вода. Разбъркваме добре с телена бъркалка и прибавяме в тигана при непрекъснато бъркане.

Когато сместа заври, слагаме рибицата и периодично обръщаме от всички страни, за да се овкуси със соса.

Слагаме капак и оставяме на изгасен котлон 10 минути да се доготви месото и да се посгъсти сосчето.

Ястието се сервира топло с гарнитура по желание - гриловани или пълнени картофи със сирена на фурна.

По желание гарнирайте свинското с резен лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: