Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта Червено кадифе с профитероли

Торта Червено кадифе с профитероли

Торта Червено кадифе с профитероли
Снимка: Дариати
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Другото име на насладата - Торта Червено кадифе с профитероли"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кафе - 1/2 ч.ч. прясно черно
  • бакпулвер - 1/2
  • какао - 2 - 3 с.л
  • ванилии - 2 пак.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л. за погасяване содата
  • бътърмилк - 1 ч.ч или прясно мляко с лимонов сок
  • сладкарска боя - червена
  • сол - 1 щипка
  • за крема
  • сметана - 500 г сладкарска
  • крема сирене - 300 г
  • маскарпоне - 300 г
  • профитероли - 1 пак. готови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е за блатове, които са за 20- 22 см форма:

Ако успея да купя този бътърмилк, ползвам него, ако не, аз лично слагам чаша айрян, бътърмилкът има същия вкус (според мен). Може и да пробвате да си направите бътърмилк.

В една купа се смесват сухите съставки, в друга - разбивам захарта и яйцата и добавям едно по едно течните съставки. После смесвам двете купи. Разбитата до хомогенност смес разделям на 3 и пека блатовете до готовност в тавичка на дъното с намаслена хартия на 175 градуса. Оставям блатовете да се охладят.

Заемам се с крема. Харесвам торти с много крем и имам малко разминаване с оригиналната рецепта. Правя си повече крем.

Разбивам сметаната. Ако не е подсладена, добавяте захар по вкус. Разбивам и крема сиренето на гъст крем и после добавям маскарпонето, тъй като то не обича много да се разбива.

Сглобявам тортата с ринг, дори за по-добър ефект от вътрешната страна на ринга слагам ацетатна лента.

Правя си смес от малко бадемово мляко и Бейлис и със силиконова четка леко навлажнявам всеки блат, но може и без това. Нанасям 1/3 от крема и нареждам половин пакет профитероли, като притискам да потънат в крема.

Слагам втория блат, повтарям процедурата - навлажнявам, нанасям от крема и другата половина от профитеролите и затварям с третия блат.

Прибирам в хладилника да стегне към 2 часа. После освобождавам тортата от ринга и ацетатната лента, измазвам я с останалия крем и я декорирам според случая.

Правила съм тази торта Червено кадифе с ягоди отгоре, но този път използвах за ръбовете една глазура, която много харесвам и е подходяща за тази торта:

50 мл червено вино

50 м сока от компот от вишни

2 с.л захар

Щипка канела

В малък съд тези съставки завират и после ги сгъстявам с 2 равни с.л. маизена (царевично нишесте без вкус). Като се охлади, нанасям по ръбовете на тортата. И понеже е за новогодишен празник, избрах да я шприцовам отгоре по този начин.

Източник: Antoaneta Shtereva от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: