Начин на приготвяне
Отделете около 1/2 ч.ч. от топлата вода и разтворете кубчето мая. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте сместа и сложете чашата на топло, за да се активира маята.
Пресейте брашното и го смесете със солта. В купа пресейте брашното, като отделите част за доизмесване.
Направете кладенче, излейте бухналата мая, добавете зехтина и останалата част от водата. Замесете меко тесто, леко лепнещо. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да бухне.
Преди тестото да е втасало напълно, го разделете на топки /6 бр./. Поръсете плота с брашно и оформете франзелите. Поръсете ги с брашно и направете разрези по диагонал.
Сложете в разрезите босилеково песто и парче маслина.
Наредете франзелите в тава, застлана с домакинска хартия, на разстояние една от друга. Аз ги пекох две по две.
Запечете ги на долен реотан на 170 градуса. След като франзелите се надигнат достатъчно добре, включете фурната на два реотана до 200 градуса и допечете до златисто.
Франзелките са страхотни - с мека вътрешност и хрупкави корички, с неустоим аромат.