Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Пухкави портокалови мъфини с шоколад

Пухкави портокалови мъфини с шоколад

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пухкави портокалови мъфини с шоколад
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
10/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
22
"Греховно вкусни и ароматни малки кексчета с цитрусови портокалови нотки и парченце горчив черен шоколад"

Необходими Продукти

  • брашно - 420 г
  • захар - 200 г
  • кафява захар - 80 г
  • бита сметана - 100 мл
  • прясно мляко - 120 мл
  • яйца - 3 бр., размер L
  • растителна мазнина - 160 мл
  • бакпулвер - 1 бр., на Йоткер
  • ванилия - 2 бр.
  • портокали - 2 бр., кората на плода
  • портокали - ½, сока от плода
  • черен шоколад - 1 бр., с 60 % какао
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • шоколадов пудинг - 1/2 бр., на Йоткер
  • прясно мляко - 200 мл
  • шоколадови топчета - и пеперуди за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Греховно вкусни и ароматни малки кексчета с цитрусови портокалови нотки и парченце горчив черен шоколад.

Не че не можем да разходим няколко от тях в чантата си, те са и перфектната храна, както за сутрешното кафе, в работата или пък храна за из път.

В купата на миксера разбиваме първо яйцата и солта. Смесваме бялата и кафявата захар и прибавяме към яйцата ½ от нея. Разбива се до изсветляване на сместа.

Портокалите накисваме за 1 час в хладка вода с лъжица сода в нея. Изплакваме ги добре и ги подсушаваме. Настъргваме портокаловата им коричка и я добавяме към яйчната смес.

Брашното пресяваме, като към него прибавим бакпулвера и ванилиите.

Във втора купа разбиваме другата половина от захарта, портокаловия сок, растителната мазнина, сметаната и прясното мляко.

Бавно, на части прибавяме пресятото брашно. Разбиваме до хомогенност.

Начупените шоколадови парченца изваждаме от хладилника и блендираме за кратко или нарязваме на едри парченцата. Смесваме маслената смес към яйчената, прибавяме шоколада и разбъркваме още веднъж с дървена лопатка.

Приготвяме хартиени кошнички и ги поставяме в гнездата на формичките за мъфини. Разпределяме в тях сместа, като пълним с 1/3 от нея.

Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса с включен вентилатор 25 минути.

Шоколадовия мус приготвяме, като изсипем ½ от съдържанието в прясното мляко и миксираме до сгъстяването на сместа. Оставяме муса да се охлажда.

След като портокаловите мъфини изстинат, шприцоваме от шоколадовия мус върху тях.

Аранжираме с шоколадови топчета и пеперудени фигурки, закупени от сладкарско ателие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: