Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по сицилиански с чипс от рукола (бърза импровизация)

Кюфтенца по сицилиански с чипс от рукола (бърза импровизация)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Кюфтенца по сицилиански с чипс от рукола (бърза импровизация)
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Супер вкусотия, която всяка опитна домакиня може да приготви за не повече от час"

Необходими Продукти

  • кюфтенца по цариградски - 600 г готови (полуфабрикат)
  • за доматения сос
  • домати - 6 бр. (пресни)
  • чесън - 2 скилидки
  • кимион - щипка
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • универсална подправка - 1/2 1 ч.л.
  • захар - щипка, по желание
  • брашно - 1 с.л.
  • за гарниране
  • картофено пюре - по желание (или задушен ориз)
  • кашкавал - 100 г настърган
  • рукола - чипс (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки. Сложете ги в дълбока тавичка или тенджера (подходяща за фурна).

Прибавете накълцаните скилидки чесън, кимион, червен пипер, универсална подправка (пикантина), олио.

Преценете дали да подправите със захар - ако доматите са от сладък сорт, това не е нужно.

Завийте тавичката със алуминиево фолио и сложете във предварително загрята фурна за около 35 мин.

През това време пригответе картофено пюре или задушен ориз - по ваш избор, по стандарния начин.

Цариградските кюфтенца (полуфабрикат) се пускат във фритюрник на 170 градуса за не повече от две минути. Ако желаете, може да си направите сами кюфтенцата от мляно месо и подправки.

Чипсът от рукола е много лесен за направа. В кошницата на добре загретия фритюрник сложете руколата и потопете за не-повече от 30 секунди.

Покрийте с капак или алуминиево фолио, защото мазнината веднага започва да пръска! Отцедете от мазнината и поставете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Пасирайте запечените домати и върнете в тавичката. Разбийте брашното в 500 мл вода и прибавете към доматите. Добавете полуизпържените кюфтенца. Покрийте с алуминиево фолио и върнете във фурната за около 15 мин.

Сервирайте готовото ястие с топка картофено пюре (или задушен ориз) като гарнитура, настърган кашкавал и чипс от рукола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: