Начин на приготвяне
Блат:
В дълбока купа се смесват сухите съставки - брашно, бакпулвер, сода, какао.
В друга купа се слагат мокрите съставки - вода, кокосово масло, месестата част от два броя меко авокадо и ваниловия екстракт. Пасираме това добре.
Смесваме мокрите и сухите съставки, като разбъркваме внимателно със силиконова шпатула.
За печенето използвах голяма правоъгълна тава, защото не разполагам със три малки ринга за тортени блатове, както е по рецептата на Силвена Роу.
Дъното на тавата се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и заравнява отгоре.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за 11-13 мин. Пече се до суха клечка.
Изважда се от фурната какаовият блат да изстива, след което се разрязва по средата на две равни половини.
Ганаш:
В касерола на водна баня се разтопяват малко от кокосовото масло и шоколада. Трябва да се внимава да не загори и затова се бърка непрекъснато.
В купа се смесват кафявата захар, ваниловия екстракт, щипка сол и кокосовото масло. Разбърква се с миксер. На тънка струйка се прибавя сиропа от кафяв ориз. Трябва да е тънка, за да стане ганашът пухкав и лек и да не се втечни прекалено. Внимателно се прибавя и втечненият шоколад паралелно със сиропа от кафяв ориз.
Ганашът се разбива внимателно до момента, в който не се усеща захарта да хрупа.
В чиния за торта поставяме единия блат и намазваме с ганаш. Поставяме втория блат и разпределяме втората половина от ганаша.
От пукливата царевица приготвяме пуканки по стандартния начин.
В касерола приготвяме караме от кафява захар и малко кокосово масло. Изсипваме топлия карамел върху пуканките и разбъркваме с лъжица, за да се карамелизират равномерно. Оставяме лекичко да се охладят, начупваме ги и покриваме с тях шоколадовата торта.
Добре е нашата веган торта да отлежи няколко часа на хладно преди консумация.
Веган шоколадовата торта (Импровизация по рецепта на Силвена Роу) е чудна!
Бележка: В случай че не разполагате със сироп от кафяв ориз, вижте рецептата за моята импровизация ТУК
Коментари