Начин на приготвяне
Първо изчиствам скаридите от главите, опашката, обелвам ги и посолявам, поръсвам със зехтин, лимон, чесън и ги оставям в хладилника за 20 минути. Ако бързате, пропуснете тази стъпка.
Вземам прясната люта чушка, изрязвам вътрешността със семената и нарязвам на тънки ивици. В тиган загрявам зехтина, добавям нарязани скилидки чесън и нарязаната прясна люта чушка.
Когато маслото се сгорещи, слагам скаридите в тиган, една до друга, без да ги припокривам, да се зачервят от двете страни за 1 минута, след това добавям ракията Грапа (или друг силен алкохол) , със запалена клечка допирам течността в тигана, така че алкохолът да се възпламени и фламбира, докато изгасне сам (ако се притеснявате от тази стъпка добавете вино, изчакайте да се редуцира за минутка и добавете доматите).
След това добавям пасата (или супена лъжица доматено пюре, разредено с 50 мл вода), разреждам соса с 50 мл вода или бяло вино.
Добавям сол и черен пипер, покривам с капака и продължавам готвенето за около 4-5 минути. Измивам, подсушавам и нарязвам на ситно босилек или магданоз.
Когато сa готови скаридите, изключваме котлона, подправяме с пресния босилек или магданоз и сервирайте горещи с пълнозърнесто хлебче или паста. Приятно приготвяне!