Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Скариди по Сицилиански

Скариди по Сицилиански

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Скариди по Сицилиански
Снимка: Ivelina
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Обичаме я тази италианска кухня и как няма - опитахте ли вече скаридите по сицилиански"

Необходими Продукти

  • скариди - 300 г средна големина
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • бяло вино - 50 - 60 мл
  • грапа - 3 с.л. (може да замените с друг силен алкохол)
  • пасата - 3 - 4 с.л. (фино приготвен доматен сос)
  • босилек - или магданоз
  • черен пипер
  • чили - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо изчиствам скаридите от главите, опашката, обелвам ги и посолявам, поръсвам със зехтин, лимон, чесън и ги оставям в хладилника за 20 минути. Ако бързате, пропуснете тази стъпка.

Вземам прясната люта чушка, изрязвам вътрешността със семената и нарязвам на тънки ивици. В тиган загрявам зехтина, добавям нарязани скилидки чесън и нарязаната прясна люта чушка.

Когато маслото се сгорещи, слагам скаридите в тиган, една до друга, без да ги припокривам, да се зачервят от двете страни за 1 минута, след това добавям ракията Грапа (или друг силен алкохол) , със запалена клечка допирам течността в тигана, така че алкохолът да се възпламени и фламбира, докато изгасне сам (ако се притеснявате от тази стъпка добавете вино, изчакайте да се редуцира за минутка и добавете доматите).

След това добавям пасата (или супена лъжица доматено пюре, разредено с 50 мл вода), разреждам соса с 50 мл вода или бяло вино.

Добавям сол и черен пипер, покривам с капака и продължавам готвенето за около 4-5 минути. Измивам, подсушавам и нарязвам на ситно босилек или магданоз.

Когато сa готови скаридите, изключваме котлона, подправяме с пресния босилек или магданоз и сервирайте горещи с пълнозърнесто хлебче или паста. Приятно приготвяне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: