Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Трайни кифлички с ябълки и канела

Трайни кифлички с ябълки и канела

Трайни кифлички с ябълки и канела
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Почти сме сигурни, че са трайни, просто при нас свършват толкова бързо, че не знаем действително колко са трайни"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 10 г
  • олио - 2 с.л.
  • за плънката
  • ябълки - 1 бр.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • пшеничен грис - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче. Добавете вътре останалите продукти за тестото. Омесете меко еластично тесто. Поставете го в купа, завийте с памучна кърпа и оставете да втаса.

Направете плънката, като измиете, обелите и настържете ябълката в купа. Сложете канелата, кафявата захар и гриса. Разбъркайте добре, за да се смесят всички продукти.

Разделете тестото на две равни части. Разточете на кръгъл лист. Разрежете на кръст. Ще получите четири триъгълника от едната и четири триъгълника от другата топка...или общо осем триъгълници. Поставете в единия край ( широкия) на всеки по малко от плънката.

Завийте на руло. Усучете кифличките, съединете двата края и притиснете, за да не се развият при печене. Поставете ги в тава застлана с хартия за печене. Оставете да втасат втори път на топло.

Втасалите кифлички намажете с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Поръсете с малко мак и захар, която сте намокрили с малко вода, като за козунак.

Печете в предварително загрят фурна на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: