Сладки кифли с локум

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Сладки кифли с локум
Снимка: Марияна
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"И докато се обърне човек, половината сладки кифли с локум са изядени, толкова са вкусни"

Необходими Продукти

  • олио - 5 с.л.
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • мая - 1/3 кубче
  • захар - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 3 ч.ч. + за доомесване, шупване на маята, и точене
  • локум - 1 ½ опаковка Сладки времена Роза
  • краве масло - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме 3 ч.ч брашно и си правим кладенче по средата. Вътре слагаме 1 цяло яйце, олиото, 1 щипка сол и 1 к.л. сода.

В малка купичка си слагаме другото яйце и го разбиваме с вилица. Към брашното прибавяме ½ от него, а другата ½ отделяме на страна, защото ще ни е нужна за намазването на кифлите.

В друга купичка слагаме водата, прясното мляко, захарта и 3 с.л. брашно и объркваме с лъжица много добре. Прясното мляко и водата трябва да са топли. Дърпаме на страна да шупне. Сместа става гъста и с балончета отгоре. Добавяме и нея към брашното.

Замесваме меко тесто, гладко и пухкаво. Набрашняваме си плота и го доомесваме с ръце. Оформяме го на топка. Топката делим на 2 части и всяка оформяме на топки. Набрашняваме си плота и разточваме на гора с кръгла форма - не много дебела, с помощта на точилка.

По време на точенето си набрашняваме и топката тесто, кръга, който разточваме също, за да не лепне по точилката и да стане добре. Делима кората на 8 бр. равни по големина триъгълника с остър нож.

В началото на всеки триъгълник слагаме по 2/3 локумче, като го разтегляме с ръце да стане дълго като фитилче.

Навиваме кифлите към острата част и ги нареждаме на разстояние едно от друго в тавата на фурната, която предварително сме покрили с хартия за печене. Така правим и с другата топка. Общо са 16 кифли.

Тавата я покриваме с дебела кърпа в топла стая и оставяме да втаса. Нужно е 50 мин, за да бухната. Намазваме ги с разбитото яйце с помощта на четка. Върху всяка кифла слагаме по тънко парченце масло отгоре.

Печем кифличките с локум в загрята на 180°C предварително фурна до готовност. Стават още по-бухнали от содата, маята при втасване и от печенето.

Хапваме кифлите с локум топли с чай или кафе.

Да ви е сладко!

Много вкусни, меки и ароматни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: