Начин на приготвяне
В купа пресяваме 3 ч.ч брашно и си правим кладенче по средата. Вътре слагаме 1 цяло яйце, олиото, 1 щипка сол и 1 к.л. сода.
В малка купичка си слагаме другото яйце и го разбиваме с вилица. Към брашното прибавяме ½ от него, а другата ½ отделяме на страна, защото ще ни е нужна за намазването на кифлите.
В друга купичка слагаме водата, прясното мляко, захарта и 3 с.л. брашно и объркваме с лъжица много добре. Прясното мляко и водата трябва да са топли. Дърпаме на страна да шупне. Сместа става гъста и с балончета отгоре. Добавяме и нея към брашното.
Замесваме меко тесто, гладко и пухкаво. Набрашняваме си плота и го доомесваме с ръце. Оформяме го на топка. Топката делим на 2 части и всяка оформяме на топки. Набрашняваме си плота и разточваме на гора с кръгла форма - не много дебела, с помощта на точилка.
По време на точенето си набрашняваме и топката тесто, кръга, който разточваме също, за да не лепне по точилката и да стане добре. Делима кората на 8 бр. равни по големина триъгълника с остър нож.
В началото на всеки триъгълник слагаме по 2/3 локумче, като го разтегляме с ръце да стане дълго като фитилче.
Навиваме кифлите към острата част и ги нареждаме на разстояние едно от друго в тавата на фурната, която предварително сме покрили с хартия за печене. Така правим и с другата топка. Общо са 16 кифли.
Тавата я покриваме с дебела кърпа в топла стая и оставяме да втаса. Нужно е 50 мин, за да бухната. Намазваме ги с разбитото яйце с помощта на четка. Върху всяка кифла слагаме по тънко парченце масло отгоре.
Печем кифличките с локум в загрята на 180°C предварително фурна до готовност. Стават още по-бухнали от содата, маята при втасване и от печенето.
Хапваме кифлите с локум топли с чай или кафе.
Да ви е сладко!
Много вкусни, меки и ароматни.