Начин на приготвяне
Пресяваме брашното. Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно.
Чакаме да шупне добре на топло. Правим се кладенче в брашното. Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Тестото, което се е получило, прехвърляме в съд, намазваме го леко с олио или масло /топката тесто/.
Завиваме го с кърпа и отгоре с одеяло в топла стая за 1 час. След като обемът е удвоен, го взимаме и месим още веднъж. Набрашняваме си леко масата, на която ще точим.
С точилка разточваме кръг. Режем го на триъгълници. В широката част слагаме локумче, което с ръце сме раздърпали леко. Навиваме кифлите. Нареждаме ги в намазана с масло или олио тава и поръсена с брашно.
Оставяме да втаса още 1 1/2 ч. Като видим, че са се уголемели, мажем с разбито яйце и посипваме със захар. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна.
За да са по меки отдолу, аз слагам купичка с вода на дъното на фурната, парата отива нагоре към тавата и стават по-меки.
Пухкавите кифли с локум са готови.
Коментари