Начин на приготвяне
Изваждаме си прясното мляко, яйцата, маята на стайна температура. Пресяваме брашното в тавичка. Правим го, за да ни е по-удобно да замесим в началото. Стопляме леко водата, но не много.
Във вадата в чаша, слагаме 1 с.л захар и 1 с.л брашно, които размиваме добре. Разбъркваме много добре с лъжичка. После във водата слагаме и 1 кубче прясна мая, размиваме я. Оставяме да шупне на топло маята със съставките във водата, покрита с кърпа. Правим си кладенче в брашното.
След като шупне маята слагаме водата с маята и захарта в брашното. Добавяме щипка сол, прясното мляко. Разбиваме едно яйце в купичка. Слагаме яйцето при брашното. Най-накрая слагаме точно 9 с.л. олио. Омесваме всичко много добре и месим. Доомесваме върху набрашнен плот тестото. Получава се меко, ароматно тесто. След като омесим тестото го делим на 3 части.
Всяка част я режем на 12 равни триъгълника. Аз го режа през средата по ширина и по височина и после всяка четвърт на три. Разточваме всяка една от частите в кръг. Трябва разточеният кръг да е тънък. Режем го на триъгълници. За да ни е по-удобно предварително си разпределяме 36 бр. парченца локум. Аз деля 1 кубче локум на 2 части и го разтеглям с ръце да се получи нещо като лентичка. Ползвам локум Сладки времена на Захарни заводи.
Нареждаме локумчетата в чиния. Слагаме едно парче разтеглено локумче в широката част, т.е в основата на триъгълника и навиваме към върха. Намазваме с олио тавата и посипваме леко с брашно. Можем да използваме и хартия за печене вместо да намазняваме тавата и да я посипваме с брашно леко. След като сме навили кифлите ги подреждаме в тавата. Самите краища ги готовите кифли ги подвиваме навътре. Нареждаме кифличките на разстояние. При втасването ще бухнат, както и при печенето. Оставяме ги да втасат 40 минути закрити с кърпа на топло. Печем на 180 градуса в загрята фурна.
След като се опекат кифличките ги слагаме в табла. Поръсваме ги с пудра захар обилно с помощта на цедка. Слагаме ги в табла, за да можем обилно да ги поръсим от всички страни и да не се изпотят, предвид, че са още топли, както и да не се наруши цялостта им. По желание можем да ги поръсим и ванилова пудра захар, стават също много апетитни. Кифличките стават сравнително големи. Подходящи са за празник. Да ви е сладко! Хапваме с кафе.