Начин на приготвяне
Брашното, маята, захарта, яйцата, олиото, киселото мляко, лимонадата и есенцията слагам в хлебопекарна и включвам на програма месене.
Готовото тесто за козунак разделям на две части.
Всяка разточвам на тънко във формата на кръг. С остър нож нарязвам еднакви остри триъгълници с основа 5 см.
Навивам на кифлички, като започна от основата и сложа две парчета локум или халва. Редя в тава с падащо дъно 26 см, покрита с хартия за печене и подмазана.
Козунака го покривам и оставям 30 минути на топло или във фурната на 50 градуса.
Втасалият козунак намазвам с леко разбито яйце, поръсвам със филирани бадеми сурови бадеми и навлажнена захар.
Печем козунак на кифли с локум и халва на 160°C ниско долу.