Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Пухкави вкусни кифли с локум

Пухкави вкусни кифли с локум

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Пухкави вкусни кифли с локум
Снимка: Veselina
1 / 5
11/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Страхотни кифлички душички, които ще ви станат любими"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • олио - 6 с.л
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • вода - ½ ч.ч.
  • мая - 1/3 кубче прясна (14 г)
  • захар - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 4 ч.ч.
  • локум - 250 г
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • масло - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вадим яйцата на стайна температура. В купичка си отделяме 1 жълтък. Към него слагаме маслото и разбъркваме с вилица.

Кифлите са малко по-различни, защото се правят едновременно със сода за хляб и мая.

Сместа ни е нужна за намазване на кифлите.

Пресяваме задължително брашното със сито, защото така стават по-пухкави и се меси хубаво тестото.

Стопляме водата и в нея слагаме маята и содата, захарта и 4-5 с.л. от брашното. Покриваме с кърпа на топло и оставяме да шупне.

В брашното правим кладенче и сипваме топлото мляко, 2 цели яйца и 1 белтък, солта, олиото, шупналата мая и замесваме меко тесто. Доомесваме върху набрашнена повърхност.

Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 40 мин. Делим на 2 части през средата. Оформяме с ръце топки – 2 бр.

Разточваме кора с точилка и делим на триъгълници. Ако леко лепне, поръсваме с брашно за да разточим. В широката част слагаме локум и навиваме на кифлички. От 1 лист стават 12 кифлички - общо 24 кифлички с локум.

Нареждаме на разстояние в тавата на фурната или по-голяма тава, покрита с хартия за печене.

Вече оформени кифлите оставяме да втасат за 40 минути, покрити с кърпа, също на топло, за да се надигнат добре. Като втасат мажем със сместа от жълтък и масло с четка.

Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Пухкавите вкусни кифли с локум са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: