Начин на приготвяне
Вадим яйцата на стайна температура. В купичка си отделяме 1 жълтък. Към него слагаме маслото и разбъркваме с вилица.
Кифлите са малко по-различни, защото се правят едновременно със сода за хляб и мая.
Сместа ни е нужна за намазване на кифлите.
Пресяваме задължително брашното със сито, защото така стават по-пухкави и се меси хубаво тестото.
Стопляме водата и в нея слагаме маята и содата, захарта и 4-5 с.л. от брашното. Покриваме с кърпа на топло и оставяме да шупне.
В брашното правим кладенче и сипваме топлото мляко, 2 цели яйца и 1 белтък, солта, олиото, шупналата мая и замесваме меко тесто. Доомесваме върху набрашнена повърхност.
Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 40 мин. Делим на 2 части през средата. Оформяме с ръце топки – 2 бр.
Разточваме кора с точилка и делим на триъгълници. Ако леко лепне, поръсваме с брашно за да разточим. В широката част слагаме локум и навиваме на кифлички. От 1 лист стават 12 кифлички - общо 24 кифлички с локум.
Нареждаме на разстояние в тавата на фурната или по-голяма тава, покрита с хартия за печене.
Вече оформени кифлите оставяме да втасат за 40 минути, покрити с кърпа, също на топло, за да се надигнат добре. Като втасат мажем със сместа от жълтък и масло с четка.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Пухкавите вкусни кифли с локум са готови.