Начин на приготвяне
Пригответе си ваниловия крем, за да може да изстине и стегне, преди да бъде използван.
Загрейте 400 мл от млякото със захарта, докато е готово да заври. Тогава дръпнете от огъня и налейте на струйка нишестето, разбито в останалото мляко.
Бъркайте 5 минути и кремът е готов.
Това е класическият начин, но все пак си прочетете и указанията на производителя за всеки случай.
Също така може да приготвите изцяло домашен крем.
Сипете в една или две по-малки купички кремчето, за да може да изстива по- бързо. Задължително го покрийте със стреч фолио, така че да прилепва по него и да не хване твърда коричка.
За тестото на кифличките разтворете маята с малко от захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете за 10 минути да шупне .
Разбийте леко яйцето със захарта, като си заделите малко от жълтъка за намазване накрая.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете шупналата мая, яйцето със захарта, киселото мляко (използвам гъсто биволско, но може и обикновено пълномаслено или цедено). Сложете и мазнината и замесете тесто. Ползвайте миксер с подходящи приставки, за да не ви лепне и работете с него до постигане на еластичност. Ако е нужно поръсвайте още брашно - при мен пое още около 15-20 г.
Разточете тестото на кръгла кора с диаметър 34.5 см.
Нарежете на триъгълници и от тях завийте кифли, като ги мажете обилно с крема. В по-широката част слагайте по повечко, а надолу по-малко. Навивайте по начин, по който плънката да е добре запечатана.
Подредете кифлите в намазнена или покрита с хартия за печене тава (при мен излизат две тави) и оставете да бухнат за 1 час или колкото е необходимо според топлината в помещението.
Намажете с разбит с вода и олио жълтък, поръсете със захар и изпечете в загрята на 190 градуса фурна за около 20 минути или до златист загар.
Хапвайте сладките кифли с крем, докато са още топли или пък изстинали, ако можете да им устоите и ги изчакате.
Класика, обичана от малки и големи.
Да ви е сладко!