Начин на приготвяне
В голяма купа се пресява брашното. Поръсва се със сухата мая и се прави кладенче. В него се сипват зехтин, сол и се добавя част от водата. Започва да се бърка с лъжица, като се поема от брашното.
Омесва се тесто, като постепенно се добавя хладка вода. Меси се ръчно, докато стане хомогенно меко и пухкаво тесто. Поставя се в купа, завива се с кърпа и се оставя да втаса. Аз загрявам фурната на 40-50°С и оставям тестото в нея за 30 мин.
Докато втасва тестото, се нарязват продуктите за плънката: лукът и чушките на кръгчета, гъбите и доматите на филийки. Чесънът се счуква и се размесва със зехтин и сол.
Втасалото тесто се разточва с точилка върху набрашнена основа до 1 см дебелина. Поставя се в намазнена тава.
Отгоре се покрива хубаво с доматения сос с босилек, поръсва се с чубрица.
След това се нареждат нарязаните лук, чушка, гъби и домати. Накрая се полива с чесновия сос.
Пече се около 15 мин в силно загрята фурна до златисто.
По избор може отгоре да се настърже кашкавал или да се наредят парченца топено сирене или Моцарела. Аз не съм добавяла сирена, понеже сме малко диетични.