Начин на приготвяне
Пицата с аншоа е класика, която всички харесват. Готови ли сте да я опитате!
Основно тесто за пица е по рецепта, в която се използват два вида брашно - едното е грис брашно, но не грис, какъвто ние ползваме, а по-ситно смляно брашно специално за макаронени изделия.
Започваме да смесваме двете брашна и добавяме захарта. Докато планетарният миксер меси, добавяме маята, разтворена в 200 мл топла вода и докато куката на планетарния миксер продължава да работи, на бавни обороти, добавяме екстра върджин зехтина наведнъж.
Едва накрая ще добавим солта, също разтворена в 300 мл вода, която сме отделили. Ще месим тестото, докато стане добре хомогенно и еластично. След първата фаза на обработка, оставяме тестото да втаса за около половин час, покрито с кърпа, на място без течение.
След първото втасване вземаме тестото за пица и го разделяме на топки по около 240 грама и ги слагаме отново да втасат за около 90 минути. Ето че сме готови за приготвянето на пицата, разточваме тестото с точилка по наш вкус.
След като се получи тестото за пица, разточваме на кръгче - тънко, ако обичате хрупкава пица или по-дебело за по-мека и сочна пица, подправете с моцарела, нарязана на парчета, (добре отцедени) резени пресен домат и филета аншоа (обезсолени).
Подредете подправките равномерно, така че с всяка хапка да усещате, че вкусът е равномерно разпределен.
Печем всяка пица с риба на 200-220 градуса и я оставяме да се готви до златисто кафяво, току-що извадена от фурната, добавяме черния пипер, прясно смлян, сушения риган и струйка екстра върджин зехтин. Веднага сервираме гореща на масата!
Пица с домати и аншоа - експлозия от вкусове и наслада за небцето!