Начин на приготвяне
Поставете пастата да се вари в подсолена вода.
Загрейте зехтин в тигана. Нарежете главата лук на ситно и бекона на парчета. Прехвърлете в тигана, посолете и задушете за кратко.
Почистете сушена червена чушка от семената, наситнете и добавете към лука и бекона. Подправете сместа с черен пипер.
Пасирайте или нарежете на ситно доматите и ги добавете в тигана. По желание обогатете соса с чаена лъжичка босилеково песто. Налейте бялото вино и оставете соса да къкри на умерен огън за 20 минути.
Извадете пастата ал денте, отцедете я и я прехвърлете в съда със соса.
Гответе заедно да още 2-3 минути и свалете от котлона.
Гарнирайте пастата Аматричана с люспи сирене Пекорино и сервирайте.