Шоколадова Медена Торта

Шоколадова Медена Торта
Снимка: Росица Петрова
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Сладка като мед, топи се в устата като шоколад - познахте ,това е нашата Шоколадова Медена торта"

Необходими Продукти

  • за шоколадовите платки
  • брашно - 350 г
  • захар - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 70 г
  • масло - 100г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 30 г
  • за крема
  • прясно мляко - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • натурално нишесте - 40 г
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 бр.
  • шоколад - 100 г (натурален)
  • масло - 150 г
  • за шоколадовия ганаш
  • течна сметана - 200 мл
  • шоколад - 200 г (натурален)
  • за заливка
  • шоколад - 100 г (натурален)
  • масло - 25 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред започнете с приготвянето на шоколадовите блатове. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера.

Сложете в съд на водна баня захарта, маслото и меда докато се разтопят. Разбийте яйцата и прибавете на тънка струя като бъркате непрекъснато. Добавете и содата и бъркайте 10 минути. Водата не трябва да ври силно. След това махнете от котлона.

Към горещата смес започнете да прибавяте по малко от сухата смес, като бъркате с лъжица. Ще се получи много гъсто тесто, което трудно се бърка.

Щом сложите всичката суха смес оставете за 15 минути на стайна температура да се охлади. Оформете охладеното тесто на 5 равни топчета. Покрийте ги с фолио и ги сложете в хладилник за 30 минути.

Изрежете от хартия за печене 5 кръга с диаметър 26 см. Започнете да разточвате всяко топче тесто направо върху изрязаните кръгове, без да добавяте брашно. След това вземете вилица и надупчете блата, за да може да се изпече равномерно.

Печете всяка платка в загрята фурна на 180 градуса за 8 минути. Веднага след изпичане, докато блатът е още мек, може да изрежете краищата, ако не сте оформили правилен кръг.

Докато блатовете се охладят напълно пригответе крема. Разбийте яйцата и захарта. Прибавете нишестето и ванилията. Затоплете прясното мляко докато заври. На тънка струя при непрекъснато бъркане добавете сместа с яйцата. Бъркайте докато крема се сгъсти и махнете от котлона.

Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към готовия крем, докато се усвои напълно. Оставете крема да се охлади, но го разбърквайте периодично, за да не хваща коричка.

Когато кремът стане на стайна температура разбийте с миксер мекото масло, докато побелее. Разбийте с миксер и крема и започнете да прибавяте на порции от пухкавото масло. Щом се смесят добре може да сглобите тортата, като редувате блат и крем. Върху всеки блат сложете по 5-6 с.л. от крема и разнесете навсякъде. Измажете тортата и отстрани и я оставете за 2-3 часа на стайна температура, а след това за 5-6 часа в хладилник, за да стегне.

Загрейте сметаната за ганаша до завиране, отместете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте, докато се разтопи. Оставете да изстине малко и го сложете в хладилник за 20 минути. След като се охлади го разбийте с миксер на висока степен и с този ганаш намажете тортата отгоре и отстрани. Сложете в хладилник за 30 минути.

Сложете шоколада и маслото за глазурата в съд на водна баня докато се разтопят, към тях прибавете и олиото и разбъркайте. Охладете леко и с тази глазура залейте тортата отгоре.

Тази шоколадова торта е доста трудоемка, но си заслужава всяка минута работа. Вкусът е неповторим.

Източник: Ралица Николаева, Домашни хитрини

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: