Начин на приготвяне
Най-напред започнете с приготвянето на шоколадовите блатове. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера.
Сложете в съд на водна баня захарта, маслото и меда докато се разтопят. Разбийте яйцата и прибавете на тънка струя като бъркате непрекъснато. Добавете и содата и бъркайте 10 минути. Водата не трябва да ври силно. След това махнете от котлона.
Към горещата смес започнете да прибавяте по малко от сухата смес, като бъркате с лъжица. Ще се получи много гъсто тесто, което трудно се бърка.
Щом сложите всичката суха смес оставете за 15 минути на стайна температура да се охлади. Оформете охладеното тесто на 5 равни топчета. Покрийте ги с фолио и ги сложете в хладилник за 30 минути.
Изрежете от хартия за печене 5 кръга с диаметър 26 см. Започнете да разточвате всяко топче тесто направо върху изрязаните кръгове, без да добавяте брашно. След това вземете вилица и надупчете блата, за да може да се изпече равномерно.
Печете всяка платка в загрята фурна на 180 градуса за 8 минути. Веднага след изпичане, докато блатът е още мек, може да изрежете краищата, ако не сте оформили правилен кръг.
Докато блатовете се охладят напълно пригответе крема. Разбийте яйцата и захарта. Прибавете нишестето и ванилията. Затоплете прясното мляко докато заври. На тънка струя при непрекъснато бъркане добавете сместа с яйцата. Бъркайте докато крема се сгъсти и махнете от котлона.
Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към готовия крем, докато се усвои напълно. Оставете крема да се охлади, но го разбърквайте периодично, за да не хваща коричка.
Когато кремът стане на стайна температура разбийте с миксер мекото масло, докато побелее. Разбийте с миксер и крема и започнете да прибавяте на порции от пухкавото масло. Щом се смесят добре може да сглобите тортата, като редувате блат и крем. Върху всеки блат сложете по 5-6 с.л. от крема и разнесете навсякъде. Измажете тортата и отстрани и я оставете за 2-3 часа на стайна температура, а след това за 5-6 часа в хладилник, за да стегне.
Загрейте сметаната за ганаша до завиране, отместете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте, докато се разтопи. Оставете да изстине малко и го сложете в хладилник за 20 минути. След като се охлади го разбийте с миксер на висока степен и с този ганаш намажете тортата отгоре и отстрани. Сложете в хладилник за 30 минути.
Сложете шоколада и маслото за глазурата в съд на водна баня докато се разтопят, към тях прибавете и олиото и разбъркайте. Охладете леко и с тази глазура залейте тортата отгоре.
Тази шоколадова торта е доста трудоемка, но си заслужава всяка минута работа. Вкусът е неповторим.
Източник: Ралица Николаева, Домашни хитрини