Начин на приготвяне
За блатовете:
В малка тенджерка се слага кравето масло. То се разтопява на водна баня. След като се разтопи се прибавят захарта и медът. Бърка се непрекъснато, докато медът и захарта се разтопят. Трябва да се получи еднородна смес.
След това тенджерата се сваля от котлона. Към сместа се прибавя яйцето. Разбърква се хубаво. След това се прибавя и содата за хляб. Отново се разбърква.
Брашното се пресява и след това се прибавя постепенно към медената смес. Замесва се меко тесто. Готовото медено тесто се увива хубаво в стреч фолио и се прибира в хладилника за 20-30 минути.
След това меденото тесто се вади от хладилника и се разделя на 7-8 топки. Всяка топка тесто се разточва на кръг. С помощта на чиния се изрязват хубави кръгли блатове. Тава се намазва леко с олио. Слага се разточеният блат.
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Всеки блат са пече за около 5-6 минути. Веднага след като се извади от фурната блата се се маха от тавата. Това се повтаря и с останалите топки тесто.
Бананите се режат на кръгчета. След като медените блатове са готови се приготвя кремът. В тенджера се сипва 900 мл прясно мляко и се слага на котлона. В отделна купичка се изсипва кремът за бисквитена торта и се прибавя захарта.
След това се изсипва и 100 мл прясно мляко. Разбърква се, за да се разтопи захарта и да се получи еднородна смес. Когато млякото се затопли, малко преди да заври се прибавя разбитият крем. Кремът се прибавя постепенно, като постоянно се бърка. Бърка се, докато кремът се сгъсти.
След като кремът е готов се сглобява тортата. В поднос се слага един блат, отгоре се намазва с крема и се редят нарязаните банани. Отгоре се слага следващият блат, крем и се поръсва с кокосови стърготини.
Така се редуват ред банани, ред кокосови стърготини. Това се повтаря, докато свършат блатовете. Отгоре са завършва само с крем. Сметаната се разбива и с нея се украсява сглобената торта. След това се поръсва със смлените орехи.
Коментари