Датски бриош (Brunsvigen)

31/01/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9925113500
"Прословутият датски бриош вече и на вашата трапеза - пригответе датски бриош и изненадайте приятно всички вкъщи "
Приготвяне26 мин.
Готвене30 мин.
Общо56 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо379
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята се разтваря в 150 мл от млякото с една лъжица захар. Оставя се за 7-8 минути да шупне.

2. Яйцата се разбиват леко със захарта, щипка сол и останалото мляко. Към тях се сипва маслото - разтопено, но не горещо. Сипва се и шупналата мая.

3. Пресява се брашното и се бърка/замесва всичко с миксер с приставки за тесто, тъй като с ръце би било трудно да се обработи такъв вид меко, лепкаво тесто. Месенето с уреда продължава от 5 до 8 минути.

4. Както си е в купата тестото за бриоша се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топло помещение за 1 час, след което отново се премесва за 1-2 минути и се разстила в кръгла тавичка с 28 см диаметър и покрита с хартия за печене. С показалец се правят леки вдлъбнатини и отново се оставя да втаса и бухне хубаво за около 1 час и 20 минути на топло.

5. Фурната се загрява до 200 градуса. Маслото и кафявата захар се поставят на много слаб огън, колкото да се разтопи маслото, а кафявата захар да си остане на кристалчета.

6. С тази захарно- маслена смес се залива обилно бухналият бриош. Внимава се да не се правят резки движения и силно разтърсване на тавичката, защото тестото в много чувствително и би спаднало. Пъха се внимателно в загрятата фурна и се пече 25 -30 минути или до тъмно златист загар.

7. Готовият датски бриош се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка. Може да се консумира и леко топъл, когато уханието на масло е най-силно.

Невероятно ефирен и пухкав отвътре, а отвън с хрупкава маслено-захарна коричка.

Да ви е сладко! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар