Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Датски бриош (Brunsvigen)

Датски бриош (Brunsvigen)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Датски бриош (Brunsvigen)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
26 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
56 мин.
Порции
8
"Прословутият датски бриош вече и на вашата трапеза - пригответе датски бриош и изненадайте приятно всички вкъщи"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 280 мл
  • яйца - 2 бр. XL
  • захар - 40 г
  • мая - 20 г жива
  • сол - 1 щипка
  • ром - 1 - 2 с.л.
  • масло - 75 г
  • олио - за намазняване на ръцете
  • За заливка
  • масло - 150 г
  • кафява захар - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 150 мл от млякото с една лъжица захар. Оставя се за 7-8 минути да шупне.

Яйцата се разбиват леко със захарта, щипка сол и останалото мляко. Към тях се сипва маслото - разтопено, но не горещо. Сипва се и шупналата мая.

Пресява се брашното и се бърка/замесва всичко с миксер с приставки за тесто, тъй като с ръце би било трудно да се обработи такъв вид меко, лепкаво тесто. Месенето с уреда продължава от 5 до 8 минути.

Както си е в купата тестото за бриоша се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топло помещение за 1 час, след което отново се премесва за 1-2 минути и се разстила в кръгла тавичка с 28 см диаметър и покрита с хартия за печене. С показалец се правят леки вдлъбнатини и отново се оставя да втаса и бухне хубаво за около 1 час и 20 минути на топло.

Фурната се загрява до 200 градуса. Маслото и кафявата захар се поставят на много слаб огън, колкото да се разтопи маслото, а кафявата захар да си остане на кристалчета.

С тази захарно- маслена смес се залива обилно бухналият бриош. Внимава се да не се правят резки движения и силно разтърсване на тавичката, защото тестото в много чувствително и би спаднало. Пъха се внимателно в загрятата фурна и се пече 25 -30 минути или до тъмно златист загар.

Готовият датски бриош се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка. Може да се консумира и леко топъл, когато уханието на масло е най-силно.

Невероятно ефирен и пухкав отвътре, а отвън с хрупкава маслено-захарна коричка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: